מאת: כתבנו לענייני אוקראינה – Israel Oker.
© ניתן להשתמש בכתבה עם קרדיט ל'ברסלב נייעס' כולל קישור לאתר ©
שלב א – "כיבוש אוקראינה"
כזכור, בכ"ג אדר א' פתחה רוסיה במלחמה כוללת נגד אוקראינה. צבא רוסיה תקף ב-4 חזיתות לפחות: קייב, סומי-צ'רניהיב, חרקיב, דונייצק-לוגנסק ומקרים – לכיוון חרסון מחד ולכיוון ז'פוריז'ה ודונייצק מאידך.
מבחינת רוסיה, לממשלת זלנסקי עמדו 3 אופציות: לברוח, להכנע או למות. או אז תקים רוסיה ממשלת בובות, אוקראינה תהיה מדינת בובה רוסית וחסל סדר דמיונות וחלומות על דמוקרטיה ואיחוד אירופי.
אלא שכזכור, תכניות לחוד, ומציאות לחוד.
תוך זמן קצר התברר כי תכניות המלחמה הרוסיות קרסו כולן. האוקראינים העמידו התנגדות עיקשת שהפתיעה אפילו את תומכיהם במערב, ומאמץ המלחמה הרוסי ברוב החזיתות נתקע לחלוטין ולאחר מכן קרס.
תוך כחמישה שבועות נסוגו הרוסים מכל צפון אוקראינה, מקייב ועד סומי (ואז נחשפו מעשי הזוועה שעשו בבוצ'ה ובערים וכפרים נוספים בשטחים שכבשו). התקפות נגד אוקראיניות הרחיקו אותם גם מחרקוב וממיקולייב.
השלב הראשון של המלחמה הסתיים תוך אבדות כבדות לרוסים.
שלב ב' – "שחרור דונבס"
ואז, כדרכם, הכריזו הרוסים כי מטרת המלחמה היא בכלל "שחרור" דונייצק ולוגנסק.
הם ריכזו כח עצום באזור ולאחר התארגנות פתחו בהתקפה כבדה, תוך הפצצות והפגזות כבדות מאוד, במטרה לכתר כוח אוקראיני גדול ואיכותי שמוצב לאורך קווי ההגנה באזור דונבס.
אלא שגם כאן האוקראינים הגנו בעקשות, ותוך אבדות כבדות, על כל פיסת שטח. תכניות הכיתור הרוסיות קרסו בזו אחר זו, ולמרות ההתקדמות הרוסית, גודל השטח שנכבש אינו גדול ביחס, שום כיתור לא בוצע וגם הרוסים שילמו מחיר כבד מאוד על כל שטח שכבשו.
לאחר כיבושה של ליסיצ'נסק (ממנה נסוגו האוקראינים כדי להמנע מכיתור) הכריזו הרוסים כי כבשו את כל מחוז לוגנסק, ופוטין הורה "לתת לכוחות לנוח".
המלחמה לא פסקה כל עיקר, אבל התקפות בקנה מידה גדול לא בוצעו.
השלב השני הסתיים.
בנתיים: חימוש, חימוש מחדש, ומחסנים מתפוצצים…
בנתיים, סבלו האוקראינים מנחיתות עצומה בארטילריה. ההערכות הן כי הרוסים ירו פי עשרה פגזים משיכלו האוקראינים לירות, מה גם שעל פי דיווחים באוקראינה, התחמושת לתותחים האוקראינים (שהשתמשו בנשק סובייטי, זהה לזה הרוסי, אך לעתים מדגמים ישנים יותר) פשוט אזלה.
קוטר הפגזים הרוסיים שונה מזה שבשימוש בצבאות המערב, כך שאוקראינה אף לא יכלה לבנות על אספקה מערבית.
אלא שאז החל להגיע הנשק המערבי, ותוך כדי מלחמה, עבר צבא אוקראינה משימוש בתחמושת בקוטר "מזרחי" לשימוש בכלי נשק מערביים ותחמושת בקוטר "מערבי".
לאחר מכן הגיעו גם מערכות הרקטות המדויקות, ה-HIMARS, שהטווח שלהן גבוה (כ-70 קילומטר) ודיוקן גבוה מאוד.
בעזרתם, ויש אומרים שאף בעזרת פעילות "פרטיזנית" מאחורי קוי הרוסים, החלו האוקראינים לפגוע פגיעות מדויקות במחסני תחמושת ומפקדות רוסיות בעורף.
תוך שבועות ספורים התפוצצו בלא התרעה עשרות מחסני תחמושת, מרכזים לוגיסטיים ומפקדות רוסיות.
שלב ג: התקפת נגד אוקראינית?
כבר בשלבים הראשונים למלחמה, החלו באוקראינה לדבר על "התקפת נגד" אוקראינית לכיבוש מחדש של שטחים מידי הרוסים, שתתרחש בקיץ.
אלכסי ארסטוביץ', יועץ בלשכת זלנסקי, אמר, למשל: עד הקיץ יגיע הנשק מהמערב, נוכל לאמן חיילים במספר מספיק – ונצא להתקפת נגד.
כעת, נכנסה המלחמה לשלבה השלישי. האוקראינים החלו לנתק את אזור חרסון, השוכן בגדתו המערבית של דנייפר, מהגדה המזרחית. שני גשרים פוצצו, והגשר השלישי, בנובה-קחובקה, אותו לא ניתן להפציץ שכן הוא בנוי על סכר מסיבי, נמצא בטווח ארטילריה אוקראינית.
לטענת האוקראינים, נכבשו מחדש בהתקפות נגד קטנות, למעלה מ-50 ישובים באזור חרסון.
מנגד, החלו הרוסים להעביר כוחות מחזית דונבס לאזור חרסון והקימו מערכי הגנה, כהכנה למתקפת הנגד המדוברת.
(אלא שהעברת הכוחות גם שוללת מהרוסים את האפשרות להתקפה גדולה חדשה בדונבס)
אז האם צפויה התקפת נגד אוקראינית מסיבית לשחרור חרסון?
לא ברור.
לא ברור האם לאוקראינה יש את רזרבות הנשק הדרושות ומספיק ציוד צבאי (טנקים, נגמ"שים וכדו') להתקפת נגד משמעותית, ולמרות שהצבא האוקראיני הוכיח את יכולתו בהגנה עיקשת ומתוחכמת, לא ברור האם יש לו יכולת התקפית במסגרות לוחמות גדולות.
מאידך, גם לא ברור האם אוקראינה מתכוונת בכלל לצאת לאיזו התקפת נגד גדולה שעלולה לגבות מחיר כבד, ויתכן שהיא פשוט תמשיך באותו קו: התקפות על העורף הצבאי הרוסי על מנת לנתקו מאספקה מעבר לנהר והתקפות קטנות לכיבוש שטחים קטנים עד שיצליחו להתיש את הרוסים.
להצלחה אוקראינית לכבוש מחדש את חרסון, תהיה השפעה מורלית גבוהה מאוד באוקראינה.
מאידך, הרוסים מרכזים גם כח מסוים במרכז הזווית הזו, במה שאולי הוא נסיון לפתח התקפה לכיוון זפוריז'ה, צומת דרכים חשובה ונקודה אסטרטגית.
ובעורף…
בנתיים, הגבירו הרוסים משמעותית את התקפות הטילים על מיקולייב (הסמוכה לחרסון) ועל חרקיב, ושתיהן סובלות מהתקפות טילים יומיומיות, שכבר גבו את חייהם של קרבנות אזרחיים לא מעטים.
הרוסים תוקפים גם מדי פעם ערים אחרות באוקראינה, אולם חלק מהטילים מופלים על ידי הצבא האוקראיני.
בנתיים, בתחילת השבוע יצאה גם אניה ראשונה של דגן מנמל אודסה, במסגרת ההסכם שהשיגה טורקיה, ואניות נוספות צפויות לצאת בימים הקרובים.
ההסכם הושג בזמן קריטי, שכן כמות עצומה של דגן "תקועה" באוקראינה מתחילת המלחמה (וכתוצאה מכך עלו מחירי הדגן בעולם) ותפסו גם את מקום האכסון במיועד לקציר החדש שנמצא כעת בעיצומו.
ומה יהיה הלאה?
אין איש יודע. מלבד זאת ש"לב מלכים ושרים ביד השם" ואין לנו אלא להתפלל לסיומה של המלחמה הנוראה הזו והסבל הנורא שהיא מביאה עימה.
♦ ♦ ♦
מפת אוקראינה:
ורוד: שטח אוקראיני תחת כיבוש רוסי | חץ אדום: התקדמות רוסית או יעדי התקפה של הרוסים | חץ כחול: שטחים ששחררו האוקראינים ויעדי התקפה אוקראיניים | למטה (השטח ללא החיצים): קרים – נכבשה בתשע"ד. בצד ימין למטה (האזור ללא החיצים) אזור דונבס שנכבש בידי הרוסים בתשע"ד. | קו אדום מקווקוו: קו החזית נכון ליום ד' אב תשפ"ב | אייקון של פיצוץ: מקומות שהופצצו בטילים ע"י הרוסים מתחילת המלחמה.
מפת הכיבוש הרוסי באוקראינה | קרדיט: ויקיפדיה, ברשיון cc by-sa.
חדשות קיבוץ שבת חנוכה תשפ"ה באומן • לרווחת ציבור הנוסעים לאומן 'איחוד ברסלב' עם מידע הנחוץ…
חדשות ברסלב • מרכז השיעורים 'היכלא' ערכו כינוס הכנה לימי החנוכה ב'שוהל' שבירושלים עם שיעור…
עולם ההפצה • הקונטרס הנפלא 'המפתח' של מכון 'אור האורות' עם עניינים מנהגים הלכות והנהגות…
חדשות קיבוץ שבת חנוכה תשפ"ה באומן • תחזית מזג האוויר הצפוי לשרור באומן בימים הקרובים: הטמפרטורות…
עולם הנגינה • לקראת ימי החנוכה: הניגון המעורר "וְיִהְיוּ זַרְעִי וְזֶרַע זַרְעִי..." ע"י ילדי מקהלת…
הלכה ומנהג • האזינו לשיעורו המתומצת של הגאון רבי צבי ליברמנש שליט"א בהלכות חנוכה -…