זיכרונם לברכה • היום כ"ג חשון חל יום ההילולא של העובד הגדול רבי הירש לייב ליפל זצ"ל, נפטר ביום כ"ג חשון תש"מ | קוים קצרים לזכרו | גלריית תמונות היסטורית:
כתבות קשורות:
כ"ג חשון • ריאיון על רבי הירש לייב ליפל זצ"ל
הערב אור ליום שלישי, כ"ג חשון, חל יום ההילולא ה-45 של רבי הירש לייב ליפל זצ"ל הגאון רבי אהרן בצלאל זצ"ל – העובד הגדול של אנ"ש בדור הקודם, נפטר ביום כ"ג חשון תש"מ, לפניכם קוים קצרים לזכרו, בליווי גלריית תמונות היסטורית:
רבי צבי אריה ליפל זצ"ל המכונה רבי הירש לייב. נולד בעיירת לודז' שבפולין לאביו הגאון רבי אהרן בצלאל זצ"ל, שנמנה על חסידי רדומסק.
בצעירותו הבחין באביו היושב ולומד בספר הקדוש "משיבת נפש" ומעיניו זולגות דמעות, הדבר עורר ברבי הירש לייב את סקרנותו, והמתין לשעת הכושר בה יוכל לתהות על תוכן הספר המעורר בכי, כאשר נחשף רבי הירש לייב לספר עשה בו הספר רושם והוא זה שלבסוף הוביל אותו עד להתקרבותו בלב ונפש לאורו של רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב זיע"א.
בבחרותו למד בישיבה שהייתה בנשיאות מרן רבי ישראל מאיר מראדין בעל ה"חפץ חיים", לפרקים היה מגיע החפץ חיים לביקורים בישיבה, ואז היה לבחורים הזדמנות לשוחח עמו. רבי הירש לייב הצעיר, שהיה אז בעיצומה של התקרבות לברסלב, סיפר למרן החפץ חיים זי"ע על חסידות ברסלב שמוצאת חן בעיניו ומעוררת אותו לטוב. בתגובה, השיב לו מרן החפץ חיים: "אם בדרך החסידות חשקה נפשך, חסידות ברסלב היא הראויה, היות ושם החשיבות העליונה היא ללימוד השולחן ערוך ושמירת כל סעיף קטן שבו", לימים, כאשר היה רבי הירש לייב מספר על התקרבותו היה מפטיר בצחות: "החפץ חיים – הוא שפסק לי להתקרב לחסידות ברסלב"…
בוורשה – מקום ישיבתו, חבר רבי הירש לייב הצעיר לבני גילו אלו שהגיעו מבתים חסידיים שונים והתקרבו לרבינו הקדוש מברסלב, עמם עסק רבי הירש לייב בלימוד ספרי רביז"ל ותלמידיו, ומפעם לפעם זכה אף לשמוע דיבורי התעוררות והתחזקות נפלאים מפיהם של וותיקי אנ"ש כהגה"ח רבי יצחק ברייטר הי"ד, רבי אהרן לייב ציגלמאן הי"ד ועוד.
בשנת תרפ"ב הבריח יחד עם כמה מחבריו את הגבול לאוקראינה, ובחודש תשרי תרפ"ג זכו להגיע תוך מסירות נפש – לאומן.
באומן התחבר עם כמה מהחסידים הנלהבים, ביניהם רבי ברוך געצע'ס, רבי לייבל צרטנר ועוד, ויחד התחממו באורו של רבינו הקדוש ודברו בעצותיו.
בשנת תרפ"ג בא באומן בקשרי הנשואים עם בתו של החסיד הנלבב הגה"ח רבי אהרן מקיבליטש זצ"ל, שנסתלק לעולמו כשנתיים קודם לכן. והיה גיסו של הגה"ח רבי לוי יצחק בנדר זצ"ל.
תכף לאחר נישואיו, ניגש רבי הירש לייב למלאכת הקודש – בתורה ותפילה, ונמסר כל כולו לעבודת השם בדרכו של רבינו הקדוש, על כל עצותיו, כחצות, התבודדות, לימוד תורה לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא, ריקודים ומחאת כף – דבר יום יום ביומו, כשהכל סובב סביב הציר המרכזי: ההתקשרות בכל לב ונפש ל"צדיק הקדוש והנורא הטמון פה".
בשנת התרצ"ד, הצליח רבי הירש לייב לחמוק אל מעבר לקיר הברזל ולעזוב את רוסיה הקומוניסטית יחדיו עם בני משפחתו ולעלות לארץ הקודש, העליה לא הייתה קלה בכלל היות ואז הוא היה חולה במחלת הטיפוס, ובכל זאת גבר רבי הירש לייב על כל הקשיים ועלה לארץ הקודש במסירות נפש.
רבי הירש לייב ליפל קבע את מושבו בירושלים העתיקה, וכאן המשיך בעבודותיו עבודת התפילה השתטחות על קברי הצדיקים ועסק בתורה הקדושה, וחבר לאנשי שלומינו שבא"י, בני הגה"צ רבי שמואל שפירא זצ"ל מספרים שאביהם החשיב את רבי הערש לייב למורו ורבו בדרכו של רבינו הקדוש ואף נתן לאחד מבניו את שם אביו של רבי הערש לייב "אהרן בצלאל".
על ימי הקיבוץ ראש השנה נהג לנסוע יחדיו עם רבי שמואל שפירא זצ"ל ל"קיבוץ" שבאתרא קדישא מירון ולשהות בצל התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי בקיבוץ שימש כמקריא לבעל תוקע.
מידי ליל שישי היה עולה רבי הערש לייב עם עוד כמה מגדולי אנשי שלומינו כרבי שמואל שפירא זצ"ל מלווה עם בניו, ועוד ל'הר ציון' ולקבר דוד המלך שם החל באמירת "תיקון חצות" בהשתפכות הלב נפלאה, ואח"כ היו עוסקים בתורה ותפילה עד לוותיקין, אז התפללו "תפילה בכוח" עם הנץ החמה.
שם היה לו חדר מלא בספרי רבינז"ל ותלמידיו ושאר ספרי הקודש ושם נהגו אנשי שלומינו לערוך את עבודתם.
בשנת התשכ"ז, נפתחו הדרכים והחלו נוסעים גם לקבר רחל, ואיך שהו קיבל רבי הירש לייב את המפתח של "קבר רחל", והחול אנ"ש לנסוע גם לשם ולעסוק שם בתורה ותפילה.
מידי ערב ראש חודש נהג לנסוע עם כמה מאנשי שלומינו לאתרא קדישא מירון ולהשתטח על ציון הרשב"י ושאר הקדושים הקבורים שם, כידוע גם שם היה לו חדר מיוחד.
במידי פעם היה ניגש רבי הירש לייב לפני התיבה או אז היה מלהיב בתפילתו את כלל אנ"ש, בעת שהיה מתפלל היו פניו מאדימות ומתלהטות, ונוסח תפילתו היה הנוסח שהוא הביא מה'עובדים' שבאומן, הוא היה מתפלל בקול מעורר, עם אנחות והתלהבות, אשר נחקקו בעצמותיהם של כל מי ששמע את תפילתו המיוחדת.
החסיד רבי שמואל צ'צ'יק זצ"ל כותב בספרו "עין הארץ" על עבודתיו של רבי הירש לייב וחבורת העובדשים באומן: "הגה"צ רבי אברהם אליהו מייזעס זצ"ל (רבה של מינסק), שהיה מבלה הרבה זמן באומאן, אמר לי, כשהיה רואה את עבודת הקודש של ר' צבי אריה וחבריו שהיו עובדי ה' במסירות נפש גדולה ונוראה, אמר: "ריבונו של עולם! אבקש אותך שלא תעניש אותי, בכל עת אשר אני רואה את עבודתם הגדולה והנוראה בטל ומבוטל אני, הרי אני ככלי מלא בושה וכלימה", כי ראה גודל טרחתם בעבודת השי"ת שהיה כעבודת גדולי הצדיקים זיע"א.
ביום כ"ג בחשון התש"מ, עלתה נשמתו הטהורה לגנזי מרומים, ונטמן בהר הזיתים, בעיה"ק ירושלים תות"ב.
לחצו כאן לקרוא חלק מתולדותיו באריכות, כולל סיפורים מפעימים על מסירות הנפש של רבי הירש לייב זצ"ל. למעבר מרתק לראיון עם מקורבו ומשמשו הרה"ח ר' אהרן דוד ברזסקי שליט"א • הקש כאן
הדברים ברובם משער ברסלב, למעבר לכתבה המלאה הקש כאן
להדלקת נר ולהזכרת שמו לעילוי נשמתו יש להזכירו בשמו הנכתב: רבי צבי אריה ב"ר אהרן בצלאל, ליפל זצ"ל
* * *
קרדיט תמונות: אבקשה, בצלמו, בעולמה, גנזי ברסלב, אהרן ברגר.
כתבות קשורות:
חדשות ברסלב • אנ"ש חגגו בהתרגשות את מעמד הכנסת 'ספר תורה' שניכנס לבית הכנסת הגדול…
אֲבַקְשָׁה טוֹב לָךְ • הופיע ויצא לאור גליון 'אבקשה' לחודש טבת ולהילולת מוהרנ"ת גליון מספר 88,…
הילולא דצדיקיא • הוצאה מיוחדת של 'שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ' לכבוד יום הילולת הרב הקדוש רבי…
כל חדשות השבוע בחצרות ברסלב: כותרות השבוע ב'ברסלב נייעס' » עלוני ברסלב המובילים » לוח…
שיחת היסטוריה • האזינו לשיחתו של המשפיע הגה"ח רבי אליעזר חשין שליט"א על גילוי מכתב…
חדשות אומן • לאחר החילול הקברים שנמשך בבית העלמין באומן, כוחות משטרה כבדים פשטו על…
View Comments
נא לכתוב על כת תמונה מי הם האנשים המופיעים בתמונות