בית המכירות מבשר על מכירת הספה"ק "ליקוטי מוהר"ן" זה, וכך הוא כותב:
נדיר! ליקוטי מוהר"ן – מהדורה ראשונה בשלמות. נדפס בבית מוהרנ"ת, ברסלב, תקפ"א 1821.
הספר הקדוש "ליקוטי מוהר"ן", תורותיו של הנחל הנובע מקור חכמה קודש הקדשים, הרה"ק ר' נחמן מברסלב זצוקללה"ה. המהדורה הראשונה שנדפס בשלימות על שני חלקיו.
הספר נדפס לראשונה בשנת תקס"ח באוסטראה, ונדפס אז רק החלק ראשון. את החלק השני הדפיס תלמידו הגדול הרה"ק ר' נתן מברסלב במאהלוב בשנת תקע"א.
רק בשנת תקפ"א נדפס הספר לראשונה על שני חלקיו. מוהרנ"ת סידר את הספר בתוספת מראה מקומות. הספר נדפס בבית מוהרנ"ת בלי רישיון הצנזורה. ורשם בחלק הראשון אוסטראה ובחלק שני מאהלוב – שם אכן נדפסו הספרים לראשונה. אך הדבר נעשה במכוון כדי שהדפוס הבלתי-חוקי לא יתגלה.
ברסלב נייעס מגיש לפניכם מעט ממה שהתחולל באותו בית דפוס חשאי בביתו נאוה קודש של גאון עוזינו מוהרנ"ת זיע"א:
לרבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב זיע"א היו כמה וכמה תלמידים הגדול שבהם היה גאון עוזינו רבי נתן מנעמירוב המכונה מוהרנ"ת זיע"א, שרוב תורתו הועברה ונשארה לדורות בזכותו וכפי שרבינו הקדוש התבטא פעם "אתם יודעים, אם לא היה הוא, לא היה לכם אפילו עלה אחד מהספר!" ובלשונו הקדוש "ווען נישט ער, וואלט איר נישט געהאט א בלעטל שמות".
כמה שנים לאחר פטירת רבינו הקדוש החל מוהרנ"ת בהדפסת הספרים והפצתם לרבים, לפניכם מעט מזהר מהסיפור שמאחורי הדפוס שהוקם בביתו של גאון עוזינו מוהרנ"ת זיע"א במיוחד לעניין הדפסת ספרי רבינו זיע"א (מוהרנ"ת מגולל את הסיפור בארוכה ברובו בספרו 'ימי מוהרנ"ת' חלק ב' פרקים ב' – י"ז, ורוב דברינו משם).
בשנת תקע״ט כשמונה שנים לאחר פטירת רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב זיע"א התעורר תלמידו הגדול מוהרנ״ת להדפיס את ספרי רבינו מחדש, היות והספרים שהודפסו מקודם אזלו. כיון שכך, החליט לפתוח דפוס בביתו, בו יוכל להדפיס את הספרים מחדש, ולתקן את הטעויות שהיו בהדפסות הקודמות.
ואכן, ממחשבה למעשה, יצא מוהרנ"ת לסבב התרמות לעניין נשגב זה בין אנ״ש, ובעזהשי"ת הצליח לצבור סכום הגון, אך בעקבות המחלוקת הנוראה ושאר המניעות הרבים לא הצליח לאסוף את כל הסכום הנדרש.
על הדפסת הספרים בביתו מספר מוהרנ"ת : "בשנת תקע"ט התחלתי לעסוק בהעמדת הדפוס בביתי כדי לחזור ולהדפיס הספרים הקדושים שלו בכמה וכמה תיקונים נפלאים, והיו לי מלחמות גדולות בזה ומניעות רבות ועצומות בלי שיעור ובישועתו הנפלאה חפץ ה' בידי הצליח וגמרתי העסק בשלש שנים, דהיינו משנת תקע"ט עד סוף שנת תקפ"א, שאז נגמרו בכי טוב הדפסת הספרים הקדושים לקוטי מוהר"ן הראשון והתנינא…"
ועכשיו נמשיך בסיפור עצמו: למרות כל המניעות יצא מוהרנ"ת למלאכה וקנה מכבש ואותיות כנהוג בימים ההם, וכאן נעצרה המלאכה והתעכבה מלאכת ההדפסה מחוסר ממון באותה שנה, ועם כל הרצונות העזים גם בשנת תק״פ לא החל עדיין הדפוס לפעול.
בער״ח אלול, כשנסע מוהרנ"ת לציון הקדוש באומן, פגש את רבי יעקב יוסף מזלאטיפולי, מחותנו של רבינו (מרת חיה נישאה לבנו), שבהדפסה הקודמת נתן לו סכום הגון, אך גם כאן לא שקט הבעל דבר והדבר לא יצא לפועל מסיבה שמוהרנ"ת לא הספיק לדבר אתו.
למחרת עלה מוהרנ״ת לציונו של רבינו הקדוש, ושפך שם את ליבו על כל המניעות שעוברים עליו בענין זה. הדים לדבריו נוכל למצוא בדברים שכתב: "כלל הדבר, שבאותן השנים היה לי צער ויסורים גדולים, מחמת שטרחתי הרבה לצורך הדפוס, ועדיין לא פעלתי כלל, ולא היה בידי מעות להעמיד הדפוס. ועדיין צריכים סך רב מאוד, בערך מאתיים אדומים ויותר. ואין שום דרך הטבע לקבץ יחד אפי' שליש או רביע מזה הסך. וגם פרנסתי דחוקה מאוד, והייתי בעל חוב גדול, וגם שאר המניעות הרבה מאוד מאוד שהיו על ההדפסה מכל הצדדים, מפחד הצינזורא ושאר בלבול הדעת".
ומסיים מוהרנ"ת את דבריו "ואעפ״כ לא עזבתי את הרצון, וחשבתי מחשבות בכל פעם שאזכה לגמור ההדפסה, וכל מה שעבר עלי בזה הענין יכלו כמה יריעות לספר".
בימי קיבוץ ראש השנה תקפ״א, התקבצו אנשי שלומינו חסידי ברסלב על ציון רביה״ק, ומוהרנ״ת ניסה אז לנצל את ההזדמנות לעורר את עניין הדפוס. אך גם שם לא פעל כלום, וחזר אחר הקיבוץ בידיים ריקניות.
מוהרנ״ת לא נתן לצער לייאשו והתחזק שוב, והוא כותב: "אף על פי כן כשבאתי עזר לי הש״י והכניס בלבי ונתן לי עצות נפלאות, וכח לסבול ולהמתין לישועת ה', ולבלי לפחד משום דבר, מגודל הפחדים שהפחידו עלי, שזה סכנה גדולה, בפרט בין שונאים כאלה וכו', והחסרון כיס גדולה מכולם, והשי״ת חיזקני לבלי להסתכל על כל זה, והוליך אותי בדרכים ועצות נפלאות, עד שזכיתי באותה שנה להעמיד הדפוס".
דברי מוהרנ״ת לא באו בחלל ריק, ובחסדי ה' בשנה זו (תקפ״א) נחנך הדפוס בביתו, דבר שכמובן שמחו במאוד, כמו שהוא מתאר: "גודל הישועה הזאת של העמדת הדפוס, אין כאן מקום לבאר עד היכן מגיע הנס הנפלא והישועה הגדולה הזאת, שהיא זכות הרבים מאוד לדורות ואין דוגמתו".
לאחר העמדת הדפוס, התחיל יחד עם כמה ממקורביו לעסק בעסק ההדפסה. בין העוסקים במלאכת הקודש נמניו לדבר המצוה הגדולה רבי מנדל מלאדיזין, ורבי חיים נחום מזווינוגראדקא אשר למדו את מלאכת ההדפסה כסידור האותיות וכד', בהתנדבות מלאה כדי לזכות ליטול חלק בהדפסהה הקדושה ולזכות את הרבים בהדפסת הספרים.
ראשית לכל, הדפיס מוהרנ"ת את הספר הקדוש ליקוטי מוהר"ן, לאחר שמהדורה הקודמת אזלה מהשוק, ובהזדמנות זו גם תיקן את טעויות המדפיסים. וכך סידרו את האותיות והדפים עד חג הפסח, שאז אזל הנייר, אז נעצרה מלאכת ההדפסה.
ונתעכבה ההדפסה באמצע הדפסת הספה"ק ליקוטי מוהר"ן. לאחר ימי חג הפסח נסע מוהרנ״ת לעיר ברדיטשוב לקניית דפים אבל לא מצא את מה שחיפש.
בחג השבועות באותה שנה, בזמן שהדפסת הליקוטי מוהר"ן התעכבה, דיבר מוהרנ״ת מענין זה ואמר: "כל ההתחלות קשות, אך הסיום קשה יותר. ואף על פי שהסוף קשה מאוד, על כל פנים די בזה, במה שהדפיס עד כאן, ועל השאר ה' יגמור בעדו".
"בשונה מכל בניית דבר גשמי וכדו', אשר כל עוד לא הסתיימה בנייתו לא הגיעו לתכלית, מה שאין כן בדברים שבקדושה, וכ״ש בהדפסה, כל מה שעושים, יש בזה תכלית, אפי' אם לא רואים את הסוף". בדיבורים אלו חיזק את עצמו ואת אנשיו שעסקו עמו: שמאמין, "שבהדפסת דף אחד נעשה תיקון על בכל העולמות!", ובוודאי כעת, שכבר הדפיס חצי ספר, בוודאי נעשה מזה תכלית גדול, ובוודאי השם יתברך יהיה בעזרו לגמור ההדפסה, ואז יהיה עיקר התכלית.
לאחר שהתחזקו באמונה, ציפו לישועה, ובחסדי ה' סמוך לר״ח אב הגיעו הדפים, ומוהרנ״ת ואנשיו, המשיכו ביתר שאת ועוז את מלאכת הדפסת הספרים, שיצאו לאור לקראת ר״ה התקפ״ב.
כאמור באותה הדפסה הודפס הספר הקדוש ליקוטי מוהר״ן קמא ובתרא בכרך אחד, בתוספת מראה מקומות; וכן הוכנסו ההקדמה הגדולה שלא הודפסה במהדורה הקודמת, וההסכמות של הרה"ק רבי אברהם חיים מזלוטשוב, הרה"ק רבי מאיר מברוד, והרה"ק רבי אפרים זלמן מרגליות זצ״ל.
למעבר לסיפור המלא ב"שער ברסלב"
הקש כאן
לפניכם צילומים מהספר הקדוש:
מנהגי ברסלב • הקונטרס המפואר 'סדר הדלקת נר חנוכה ברסלב' הכולל בתוכו; שיחות, ליקוטי הלכות,…
עולם הנגינה • לקראת ימי החנוכה: השיר של אנ"ש החודר לתוככי הלב על הצילים "וּמִנּוֹתַר…
שיעורי המועדים • לפניכם שיעור מפי הגה"ח רבי אפרים קעניג שליט"א הכנה לימי החנוכה: איך…
חדשות קיבוץ שבת חנוכה תשפ"ה באומן • לרווחת ציבור הנוסעים לאומן 'איחוד ברסלב' עם מידע הנחוץ…
חדשות ברסלב • מרכז השיעורים 'היכלא' ערכו כינוס הכנה לימי החנוכה ב'שוהל' שבירושלים עם שיעור…
עולם ההפצה • הקונטרס הנפלא 'המפתח' של מכון 'אור האורות' עם עניינים מנהגים הלכות והנהגות…