אז מה באמת קורה? איפה עומדים המגעים ומה צפוי לנו לקראת ראש השנה? ברסלב נייעס מנסה לעשות סדר.
ביום שלישי השבוע רעשה הארץ. "מסמך רשמי מטעם משרד החוץ האוקראיני קובע: לא יהיה קיבוץ השנה", זעקו הכותרות ההחלטיות. ואכן, צילום של מסמך הנושא את סמל משרד החוץ האוקראיני פורסם, ובו נאמר שבעקבות שיחות בין הרשויות הרלוונטיות באוקראינה לבין מקביליהם הישראליים, התברר כי במצב מגיפת הקורונה בלתי אפשרי לקיים את הקיבוץ, וכי הישראלים – מתוך הסכמה עם החשש – בירכו על כך.
זה נשמע כהודעה ברורה לחלוטין: האוקראינים אומרים שלא יהיה קיבוץ! לא?
ובכן, בתוך כמה שעות התברר שממש לא. המסמך המדובר אינו מסמך רשמי מטעם משרד החוץ האוקראיני ואינו מייצג אפילו את העמדה הרשמית של המשרד. בשיחה שערכו נציגי "האיגוד" עם שר החוץ האוקראיני, התברר כי מטרת המסמך, לדברי האוקראינים, היה רק לומר כי בעקבות הטענות על ביטול הקיבוץ מטעמים אנטישמיים – הרי שהם מבהירים כי העלאת חשש מקיום אירוע המוני בעיצומה של מגיפה עולמית, הינו לגיטימי וכי אין בכך משום אנטישמיות. יתירה מזו, המסמך לא בא לשלול את קיום הקיבוץ, אלא לומר שהקיבוץ לא יכול להתקיים כפי שהתקיים עד היום, אלא יש להכין מתוה מתאים כדי לאפשר את קיום הקיבוץ בהתאמה לחשש מסכנות הקורונה.
מאחורי הקלעים, מתברר כי גורמים עלומים, המייצגים אינטרסים עלומים, הם העומדים מאחורי המסמך. לא ברור עדיין למה ומתוך איזה אינטרס. ברור רק כי מי שהפיץ את המסמך, הם אנשים "משלנו", שמתוך חוסר אחריות מוחלט פרסמו את המסמך וגרמו לרעש שאין כמוהו.
אמש פורסם מסמך רשמי מטעם "האיגוד הפועל" למען קיום הקיבוץ הק', ובו עדכן האיגוד על מצב המגעים והתכניות לקראת אומן ראש השנה. הרבה מידע סופי לא היה שם, שכן עדיין לא התקבלו תשובות סופיות מממשלת אוקראינה, אולם, נאמר בעדכון, לדברי האוקראינים המתווה אמור להקבע במהלך השבוע הקרוב, ואז הוא לכאורה יפורסם.
ברור לכל, אומר האיגוד, כי הקיבוץ יתקיים השנה תחת הגבלות ומגבלות כפי שמחייב החוק באופן כללי, וכפי שתחליט ממשלת אוקראינה לגבי התכנסות הקיבוץ, אולם פרטי המתוה עצמו עדיין לא ברורות.
השמועות רצות: המתווה יכלול קפסולות; יהיו אוטובוסים מיוחדים; תהיינה בדיקות קורונה לפני העליה למטוס וכן הלאה. האם יש משהו בשמועות האלה?
התשובה הברורה היא שלא. אין אף אחד שיודע בדיוק מה יכללו המתווים אם וכאשר, וכל הסיפורים המתפרסמים (כולל בכתבות בעיתונות המודפסת) מקורם בשמועות וחצאי שמועות בלבד.
בעידן הקורונה, כאשר אנחנו מקבלים הגבלות כמעט כמובנות מאליהן – קל מאוד לפרסם על הגבלות וצווים, אולם אילו היתה למפרסמים ולו מעט אחריות ציבורית, הם היו מדגישים שמדובר בשמועות בלבד ולא במידע מוסמך.
אז מה כן? הדברים היחידים שניתן לומר – בהתבסס על המצב כיום – הם שברור לכאורה לכל בר דעת כי תהיה חובה לעטות מסיכות, וכי יוטלו הגבלות כלשהן על התכנסויות במרחב הציבורי, כולל, לכאורה, על השהות במתחם הציון (וגם כאן, נשוב ונדגיש: לא מדובר במידע מוסמך, אלא בהנחה הגיונית בלבד!).
לסיכומו של דבר, אומר האיגוד, למרות שברור לכל כי בכל מצב ובכל תנאי הקיבוץ יתקיים – שכן אנ"ש מסרו נפשם על קיומו גם במצבים מסוכנים ומורכבים יותר, ואנו סמוכים ובטוחים על כוחו של אותו צדיק – הרי שברור גם, כאמור, כי הקיבוץ יתקיים השנה בצורה שנה מהרגיל.
עיניהם של חסידי ברסלב בארץ ישראל נשואה לשני דברים: מה הן ההחלטות שתתקבלה באוקראינה – והאם הרשויות בארץ (שכבר הוכיחו את אהבתם הגדולה לכל דבר שבקדושה בזמן האחרון…) ינסו למנוע את קיום הקיבוץ.
אולם, היות ויש גם אלפים שבאים מארה"ב, הרי שעל פי מידע שהגיע לידי ברסלב נייעס גם גורמים פוליטיים בכירים מארה"ב, בהשתדלות עסקנים חשובים משם, מנהלים שיחות עם אוקראינה, על מנת לאפשר את קיום הקיבוץ במתווה הגיוני ובר ישום.
בשל כך, ובתיאום עם "איחוד ברסלב באומן", ולאחר שמשרד נשיא אוקראינה קיים התייעצויות בינ-משרדיות (בהשתתפות משרדי התיירות, הדתות והבריאות באוקראינה), מינה הנשיא אדם מטעמו שירכז את הנושא.
הממונה המדובר כבר קיים שיחות עם ראש העיר אומן, עם מושל המחוז ועם יתר הגורמים הקשורים לענין באוקראינה, ועומד בקשר רציף עם אנשי "איחוד ברסלב" על מנת להעביר את עמדתם לנשיא.
ביום שני הקרוב, כ"ח אב, אמורה להתקיים ועידה וירטואלית בין הישראלים והאוקראינים בנושא, בה יציגו האוקראינים את המתווים המתגבשים ואת עמדתם (האוהדת) בענין הקיבוץ. לאחריה, טוענים הישראלים, יגבשו הישראלים את עמדתם.
לסיכומו של דבר: האוקראינים עצמם, למרות שברור שיטילו הגבלות כלשהן על הבאים לאומן, חפצים מאוד בקיומו של הקיבוץ, ולא נראה שלישראל יש יכולת השפעה על כך, מה גם שנציגי ארה"ב, שבשל כמות המגיעים ממנה לאומן אף היא צד בענין, תומכים בעמדת אוקראינה.
ממילא, התקווה הנותרת היא שאכן המתווים שיתגבשו יהיו הגיוניים וברי ביצוע, וכי כמה שיותר אנשים יזכו גם השנה להגיע לציון רביה"ק ולהרבות את מנין הבתים בקיבוץ הק' – תוך שמירת ההגבלות והרחקות חברתיות, על מנת למנוע סיכוני הדבקה
עד כאן – חובת ההשתדלות המוטלת על כולנו על מנת להגיע לקיבוץ הקדוש, בציון רבינו הקדוש, בימי ר"ה הקדושים.
אולם, כפי שאנו מדגישים כל העת: הכל תלוי בתפילה. הפה שאמר "כל הענין שלי הוא ר"ה", אמר גם "כל הענין שלי הוא תפילה", וכל חסיד ברסלב יודע שבכל הענין שהוא, העצה היעוצה היא תפילה. על אחת כמה וכמה בענין כה חשוב וכה יסודי – הרי שמחובתו של כל חסיד ברסלב להתפלל מדי יום ביומו על קיום הקיבוץ הקדוש.
מנהגי ברסלב • הקונטרס המפואר 'סדר הדלקת נר חנוכה ברסלב' הכולל בתוכו; שיחות, ליקוטי הלכות,…
עולם הנגינה • לקראת ימי החנוכה: השיר של אנ"ש החודר לתוככי הלב על הצילים "וּמִנּוֹתַר…
שיעורי המועדים • לפניכם שיעור מפי הגה"ח רבי אפרים קעניג שליט"א הכנה לימי החנוכה: איך…
חדשות קיבוץ שבת חנוכה תשפ"ה באומן • לרווחת ציבור הנוסעים לאומן 'איחוד ברסלב' עם מידע הנחוץ…
חדשות ברסלב • מרכז השיעורים 'היכלא' ערכו כינוס הכנה לימי החנוכה ב'שוהל' שבירושלים עם שיעור…
עולם ההפצה • הקונטרס הנפלא 'המפתח' של מכון 'אור האורות' עם עניינים מנהגים הלכות והנהגות…
View Comments
אשריכם! אשריכם!!
שאתם משתדלים להביא רק דברים מבוררים (ככל האפשר במצב הנתון)
חזקו ואמצו!!
תודה רבה לכם, עשיתם לי סדר בכל המחשבות המבלבלות לגבי הקיבוץ בר"ה.
פשוט תודה רבה!
כתוב בצורה מסודרת ועם הרבה ביטחון בה' יתברך ואמונת חכמים בצדיק. אשריכם.
זה היה עבורי (אני בטוח שעבור עוד רבים...) מים קרים לנפש עייפה ומשתוקקת להגיע לרבי.
יתן ה' וכל החפצים- יזכו להגיע, בכל מתווה שיאפשר לנו לשהות אצל רבינו הק'.