חדשות אוקראינה • תמונת מצב המתיחות של רוסיה אוקראינה; פוטין ששוחח עם נשיא טורקייה, כינה את השימוש של אוקראינה בכטב״מים המסופקים להם מטורקייה ״פרובוקטיבי״ • שר ההגנה האוקראיני אולסקי רזניקוב מזהיר מפני מתקפה "בקנה מידה גדול" • האמריקנים מעריכים כי הפלישה תערך בשבועות הקרובים • נעשות הכנות לפגישת פסגה של הנשיאים ביידן ופוטין | כל הפרטים:
בהמשך לעדכון על המתיחות ההולכת והגוברת בין רוסיה לאוקראינה והסכנה מהפלישה הרוסית, ממנו חרד העולם כולו ועוקב בדאגה על ההשלכות הכבדות, שהיא עלולה לדרדר את העולם.
למעבר לכתבות קודמות;
האם פלישה רוסית לאוקראינה היא וודאית? • כל הפרטים |
משפיע על אומן? • פוטין הציב מאה אלף חיילים בגבול אוקראינה |
המתיחות המתחממת בין אוקראינה לרוסיה, אין השפעה על העולים לאומן • כל הפרטים |
בימים האחרונים דווח על התגברות המתח בין רוסיה לארצות הברית בשאלת הצטרפות אפשרית של מדינת אוקראינה לנאט"ו. במוסקבה הציבו בפני וושינגטון דרישות שונות שלא יאפשרו לאוקראינים להצטרף לברית.
סוכנות הידיעות אי-פי דיווחה כי במודיעין האמריקני משערים שהרוסים מתעתדים לפלוש עם 175 אלף חיילים לשטח אוקראינה – כחצי מהם כבר פרוסים בגבול. בכירים במודיעין האמריקני העריכו כי רוסיה מתכננת את התקיפה כבר בתחילת השנה הלועזית הבאה. בכיר במודיעין האמריקני מצביע גם על עלייה במתקפות הסייבר של רוסיה על אוקראינה ונאט"ו.
שר ההגנה האוקראיני אולסקי רזניקוב מזהיר מפני מתקפה "בקנה מידה גדול", שעשויה להתרחש בחודש ינואר. ואמר למחוקקים בארצו כי מספר החיילים הרוסים השוהים כבר בקרבת חצי האי קרים, מוערך על כ-94 אלף.
ואם נוסיף להביט מהזווית הטורקית. מסכם הכתב יאיר נבוט: כי "מצד אחד מנסה ארדואן לשמש סוג של מתווך בין מוסקבה לקייב, אך מצד שני טורקיה מסרבת כמובן להכיר בסיפוח חצי האי קרים, ומבקרת את רוסיה על יחסה למיעוט הטטרי בחצי האי ורואה עצמה כמגינם.
אבל מעבר לכך, וחשוב יותר – הוא מוסיף – טורקיה מספקת לאוקראינה כטב״מים – כלי טיס בלתי מאויש – מתקדמים מדגם ״באיראקטר״ – Bayraktar TB2. בחודש אוקטובר השתמש לראשונה צבא אוקראינה בכטב״מ כזה כדי להשמיד סוללת ארטילריה של הבדלנים הפרו רוסים בחבל דונבאס, מה שעורר את כעסו של הקרמלין.
מאז 2019 מכרו הטורקים עשרות כלים כאלה לאוקראינה, יחד עם תחנות הפעלה ובקרה וטילים יעודיים. כעת מדווח ב״בלומברג״ שאוקראינה הזמינה עוד לפחות 24 כטב״מים נוספים, הרבה מעבר למה שהיה ידוע קודם.
הנשיא פוטין שוחח ביום שישי בטלפון עם הנשיא ארדואן, והתמקד גם בסוגייה הזו, וכינה את השימוש בכטב״מים ע״י אוקראינה ״פרובוקטיבי״.
היחסים בין קייב לאנקרה התחממו מאוד מאז עליית זלנסקי לשלטון ב 2019, ותעיד על כך העובדה שהוא נועד עם הנשיא ארדואן לפחות חמש פעמים מאז כניסתו לתפקיד, יותר מאשר עם כל מנהיג זר אחר. גם בקייב ראו כנראה את הצלחת השימוש בכטב״מים במלחמה בנגורנו קרבאך בשנה שעברה בידי אזרבייג׳אן, והסיקו מסקנות.
נראה שגם כוחות השריון של צבא רוסיה מנסים להתמודד עם סכנת הכטב״מים. בתמונות וסרטונים של טנקים רוסים סמוך לגבול אוקראינה נראים חלקם עם התקן מתכתי מיוחד שמטרתו כנראה להגן על חלקו העליון של הטנק מחימוש כטב״מים וטילי נ״ט אמריקאים שמסופקים לצבא האוקראיני" – מסכם יאיר נבוט.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר בסוף השבוע האחרון (מקץ) כי הוא מודע לשלל הפעולות של רוסיה מזה זמן רב ושבקרוב הוא ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין יערכו שיחה "ארוכה". ובקרמלין הוסיפו כי נעשות הכנות לפגישת פסגה של הנשיאים ביידן ופוטין.
במקביל, שוחח ג'ו ביידן עם מנהיגי המעצמות; צרפת, גרמניה, איטליה ובריטניה אודות “חששותיהם המשותפים לגבי ריכוז כוחות הצבא הרוסי לאורך הגבול עם אוקראינה והרטוריקה הרוסית ההולכת ומקשיחה”, כך לפי הבית הלבן. בשיחה הדגישו המנהיגים את תמיכתם בריבונות אוקראינה, ובהודעה משותפת קראו המנהיגים לרוסיה להרגעת הרוחות.
שר החוץ של ארצות הברית, אנטוני בלינקן, שוחח בשעה האחרונה עם נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי לקראת השיחה בין הנשיא האמריקני לנשיא רוסיה. בלינקן הדגיש את “תמיכתה הבלתי מסויגת” של וושינגטון בריבונות אוקראינה למול “התוקפנות הרוסית”, כך לפי הודעת משרד החוץ האמריקני. “השניים הסכימו על הצורך בפתרון דיפלומטי לסכסוך בדונבאס, והחזרת הריבונות האוקראינית על גבולותיה הבינלאומיים המוכרים, בכלל זה חצי-האי קרים”, נאמר בהצהרת משרד החוץ של ארצות הברית.
ראש ה-CIA וויליאם בארנס התייחס הלילה למתיחות בגבול רוסיה-אוקראינה ואמר כי “איננו יודעים אם פוטין החליט להשתמש בכוח, אך אנו יודעים שהוא שם את הצבא הרוסי בגבול והכין את כוחות הביטחון כדי שיוכלו לפעול בצורה מהירה למדי”.