בשעות האחרונות נחשף חלק של הקלטה עתיקה ומרגשת מפי הרה"ח רבי ישראל וויצמאן זצ”ל מהפיוט ‘אזמר בשבחין’ המושר בליל שב"ק, ובניגון שהלחין רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב זיע"א בעצמו, וכפי שנוהגים לשיר אנ"ש חסידי ברסלב כהיום:
ההקלטה משנת תרע״ב מחסידי ברסלב בברדיטשוב. וכאמור היא מפי הרה"ח רבי ישראל וויצמאן זצ”ל הבעל תפילה של אנשי שלומינו בעיירת ברדיטשוב.
וכך כותב היום החושף ר' נחום קרלינסקי:
אחרי שהרבה זמן לא הצלחתי להגיע להקלטות, השגתי המלצות מפרופסורים מפורסמים בישראל למנהלת הארכיון הלאומי של אוקראינה והיא שלחה אותי למנהל האוניברסיטה למדעים שם הם סרקו בלייזר את הצילינדרים ופיתחו תוכנה שמאפשרת לשמוע את ההקלטות מהמחשב
הפרופסור קרא לאחד מעוזריו והכניס אותי לחדר עם מחשב ישן (זה היה לפני כעשרים שנה) בו היו כל ההקלטות ושאל אותי איזה צילינדר אתה רוצה לשמוע, הייתי בהלם מהקלות והאדיבות מהר הוצאתי את הפלאפון (נוקיה 6230) והקלטתי בשקט
כששמעתי את הניגון המוכר אזמר בשבחין מלפני מאה שנה הרגשתי בעננים הלב בכה רקד והתרגש, לא הצלחתי להסתיר את ההתלהבות הרגשתי בליל שבת בברדיטשוב לפני מאה שנה יחד עם חיים ישראל וויצמאן (המוקלט)
בהקלטה נוכל גם לזהות את החיות שאופפה אם אותם חסידי ברסלב שהיו כמנודים וחיו חיי שמחה ופשטות מחוברת ודבוקה ברבינו הקדוש ועם אמונה יוקדת בהקב"ה לבדו.
את ההקלטה הקליט לכאורה ר' חיים ישראל ווייצמן עצמו. רבי יוחנן גלנט סיפר ש"הגיעה משלחת עם פונוגרף והקליטו את חיים ישראל, כי הוא ידע הרבה"
אודות הניגון של הפייט "אזמר בשבחין" שחיברו רביה"ק בעצמו כך מובא בספר 'שיח שרפי קודש' (שיש"ק ח"ב אות רמד) וז"ל: הַנִּגּוּן שֶׁל "אֲזַמֵּר בִּשְׁבָחִין" שֶׁשָּׁרִים בְּלֵיל שַׁבָּת, חִבְּרוֹ רַבֵּנוּ. וְיֵשׁ אוֹמְרִים שֶׁהַנִּגּוּן שֶׁל "אֲסַדֵּר לִסְעוּדָתָא" שֶׁשָּׁרִים בְּשַׁבָּת בַּבֹּקֶר, וְכֵן הַנִּגּוּן בִּסְעוּדָה שְׁלִישִׁית מֵהַתֵּיבוֹת "וְהָא אַזְמִין עַתִּיק יוֹמִין" – חִבְּרָם גַּם רַבֵּנוּ בְּעַצְמוֹ. ע"כ.
הפיוט "אזמר בשבחין"
הפיוט "אזמר בשבחין" מושר בכל תפוצות ישראל. וחובר ע"י המקובל האלוקי רבי יצחק לוריא זיע"א המכונה האר"י הקדוש לשירו בסעודה הראשונה של שב"ק, והוא ע"פ סודות הקבלה, גם שמו של האריז"ל חתום בראשי הבתים.
כך כותב תלמידו הגדול ה"ה המקובל האלוקי רבי חיים ויטל בספר "שער הכוונות" בהקדמה לפיוט "אזמר בשבחין": "לאחר האכילה היה נוהג מורי ז"ל לומר פזמון אחד בקול נעים. והוא ז"ל תיקן ג' פזמונים מיוסדים על דרך חכמת האמת [=חכמת הקבלה] בכל פרטי הכוונות של שבת. פזמון אחד לסעודת הלילה ופזמון אחד לסעודת שחרית ופזמון אחד לסעודת מנחה".
ההקלטה שנחשפה היא על חמשת הבתים הראשונים של הפיוט בלבד:
אֲזַמֵּר בִּשְׁבָחִין לְמֵיעַל גּוֹ פִתְחִין דְּבַחֲקַל תַּפּוּחִין דְּאִנּוּן קַדִּישִׁין:
נְזַמִּין לָהּ הַשְׁתָּא בִּפְתוֹרָא חַדְתָּא וּבִמְנַרְתָּא טַבְתָּא דְּנַהֲרָא עַל רֵישִׁין:
יְמִינָא וּשְׂמָאלָא וּבֵנַיְהוּ כַלָּה בְּקִשּׁוּטִין אָזְלָא וּמָאנִין וּלְבוּשִׁין:
יְחַבֵּק לָהּ בַּעְלָהּ וּבִיסוֹדָא דִילָהּ דְּעָבִיד נַיְחָא לָהּ יְהֵא כַּתִּישׁ כַּתִּישִׁין:
צְוָחִין אַף עַקְתִין בְּטֵלִין וּשְׁבִיתִין בְּרַם אַנְפִּין חַדְתִּין וְרוּחִין עִם נַפְשִׁין:
שמעו ותחי נפשכם:
לשמיעת השיר המלא מפי הבעל מנגן הרה"ח ר' ישראל יצחק שפירא הי"ו הקש כאן ותועבר לשער ברסלב